Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви по време на дебат в Европейския

...
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви по време на дебат в Европейския
Коментари Харесай

Шарл Мишел: Русия не показва, че иска деескалация

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви по време на спор в Европейския парламент, че Украйна незабавно се нуждае от повече оръжия и муниции, като удостовери, че водачите на Европейски Съюз ще работят по предлагането на топ дипломата Жозеп Борел да се предложи още помощ на Киев.

Мишел добави, че Европейски Съюз поддържа формулата за мир на президента Володимир Зеленски, само че призна, че Кремъл не е дал никакви признаци, че е заинтригуван от деескалация.

В спор, в който взе участие още ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, евродепутатите направиха обзор на резултатите от срещата на върха на Европейски Съюз на 9 февруари и обрисуваха упованията си за Европейския съвет на 23-24 март.

Шарл Мишел заключи многочислените краткосрочни ограничения, подхванати от Европейски Съюз за справяне с рецесиите от последните години, само че акцентира, че те не би трябвало да подкопават дълготрайната икономическа тактика на Европейски Съюз за екологичен и дигитален преход. Според него блокът би трябвало да се концентрира върху даването на вложения разполагаем на сдруженията, насърчаването на нововъведенията и поддръжката за справедливата търговия. 

Той съобщи, че " няма равнопоставеност сред Съединени американски щати и Китай ". Въпреки това " Китай е действителност, основен артист ", с който Европейски Съюз би трябвало да се ангажира на световно ниво, настоя ръководителят на Европейския съвет.

По отношение на миграционната политика - Мишел прикани за " рационалност ". Според него Европейски Съюз би трябвало да прави повече и да се оправя по-добре " в съдействие с трети страни в битката с трафика на хора и би трябвало да има законни и безвредни миграционни канали към Европа, тъй като " не можем да оставим нарушителите да вземат решение кой да пристигна в Европейски Съюз ", сподели той.

Фон дер Лайен рапортува пред евродепутатите за срещата си с президента на САЩ Джо Байдън, като съобщи, че съществува " поразителна симетричност сред американския Закон за понижаване на инфлацията (IRA) и европейския Зелен курс ", защото и двете имат за цел да се борят с изменението на климата и да подтикват вложенията и растежа. " Движим се в една и съща посока ", сподели тя и добави, че са открити решения за някои проблематични области във връзка с IRA и са почнали полемики, да вземем за пример по отношение на суровините и тласъците за промишлеността на чистите технологии.

" Започва конкуренцията кой ще бъде преобладаващ в региона на технологиите с нулево чисто наличие ", съобщи тя. В четвъртък Европейска комисия ще показа предложенията си за закон за индустрията с нулеви излъчвания и закон за сериозните първични материали, които са от решаващо значение за конкурентоспособността и независимостта на Европа. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР